Skip to end of metadata
Go to start of metadata
Ajankohtaista

25.11.2015: Syksyn KOTEK-webinaarisarja on päättynyt. Kiitos kaikille osallistuneille! Webinaaritallenteet >>>

Koulujen tekijänoikeudet kuntoon

Tarvitsetko neuvoja tekijänoikeusasioissa? Pitäisikö koulusi ohjeet verkkojulkaisemisesta päivittää? Tarvitsevatko koulusi opettajat koulutusta avoimista verkkosisällöistä?

Vuosina 2014-2015 KOTEK-hanke sisältää kolme toimintamuotoa:

1: Avointen oppisisältöjen mestarikoulut

KOTEK-hanke etsii muutamaa koulua, jotka haluavat Suomen oppilaitosten eturintamaan avointen oppisisältöjen (OER, OCW) hyödyntämisessä. Näille kouluille tarjotaan usean päivän työpajoja, etätukea, apua tekijänoikeusohjeiden laatimiseen, julkaisuohjeita, parhaita käytäntöjä ja mitä nyt tarvitaankaan, jotta koulun opetushenkilöstö pääsee OER-kuvioihin mukaan, ei vain teoriassa vaan myös käytännössä. "Koulu" voi tarkoittaa peruskoulua, lukiota, ammatillista oppilaitosta, ammattikorkeakoulua, yliopistoa (tai sen tiedekuntaa/koulua) tai vapaan sivistystyön oppilaitosta. Hankkeeseen hyväksyttävien koulujen kriteerit:

 1. Rehtori on sitoutunut avointen oppisisältöjen käytön edistämiseen koulussaan.
 2. Vähintään yksi opettaja on sekä hyödyntänyt muiden tekemään avointa oppimateriaalia että julkaissut omaa materiaaliaan verkossa avoimella lisenssillä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: tarmo.toikkanen (at) iki.fi ja kerro, mitä koulua edustat, mitä koulussanne on tehty tekijänoikeusosaamisen sekä avointen sisältöjen ja Creative Commons -lisenssien parissa. Siitä lähdetään neuvottelemaan teille räätälöityä kokonaisuutta. Hankkeen kulut maksaa OKM, joten valituille kouluille tarjottavat palvelut ovat maksuttomia.

2: Koulun tekijänoikeusohjeet kuntoon

KOTEK-hanke etsii muutamaa koulua, joissa rehtori on havainnut, että opettajat käyttävät liikaa aikaa ja energiaa tekijänoikeuspulmien selvittämiseen ja että koulun antamat ohjeet täytyy uudistaa ja saada opettajien ymmärtämään ja hyödyntämään muotoon. KOTEK-hanke on jo julkaissut oppaan oppilaitoksen tekijänoikeusohjeiden laatijoille. Vuoden 2014 aikana muutama koulu saa KOTEK-hankkeelta tukea ohjeiden kirjoittamiseen, opastusta selvitettäviin asioihin, sekä lakimieskonsultaatiota ohjeiden sekä erilaisten lupapohjien tekemisessä. Hankkeeseen hyväksyttävien koulujen kriteerit:

 1. Rehtori haluaa asian kuntoon ja on ohjeiden uudistamiseen sitoutunut.
 2. Rehtori ja johtoryhmä ovat valmiita käyttämään jonkin verran omaa aikaansa tehtävien selvitysten sekä koulukohtaisten linjausten tekemiseen.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: tarmo.toikkanen (at) iki.fi ja kerro, mitä koulua edustat, lähetä kopio nykyisistä tekijänoikeusohjeistanne ja kerro, mitkä suurimmat ongelmat tai kehityskohteet mielestänne ovat. Siitä lähdetään neuvottelemaan teille räätälöityä kokonaisuutta. Hankkeen kulut maksaa OKM, joten valituille kouluille tarjottavat palvelut ovat maksuttomia.

3: Julkiset webinaarit

KOTEK-hanke järjestää 5 julkista webinaaria vuoden 2015 aikana.

Hankkeen asiantuntijana toimii Opettajan tekijänoikeusoppaan kirjoittaja Tarmo Toikkanen.

Historiaa

Suomen eOppimiskeskuksen KOTEK-hanke on tarjonnut julkisia webinaareja sekä räätälöityjä koulutuksia oppilaitoksille vuosina 2011-2013.

Työpajat

Keväällä 2011 järjestetyt tekijänoikeustyöpajat saivat osallistujiltaan yleisarvosanan 4,49 (asteikolla 1-5).

Linda Saukko-Rauta osallistui Jyväskylän työpajaan ja tiivisti päivän seuraavasti (sarjakuva kopioitu tälle sivulle tekijän antamalla luvalla): 

  

Webinaarit

Syksyllä 2011 Tarmo ja Ville vetivät sarjan webinaareja joissa he tiivistävät koko tekijänoikeusoppaan sisällön puolen tunnin palasiin. Webinaarit ovat verkossa pysyvänä aineistona kenen tahansa opiskeltavissa.

Taustaa

KOTEK-hanke on Opetus- ja Kulttuuriministeriön rahoittama ja Suomen eOppimiskeskuksen hallinnoima hanke, joka tiedottaa ja kouluttaa tekijänoikeusasioita opetushenkilöstölle Suomessa. Hanke on saanut jatkoa, joten syksyllä 2010 alkanut hanke päättyy keväällä 2013. Hanke järjestää webinaareja, työpajoja ja tietoiskuja. Tutustu hankkeen taustaan ja tavoitteisiin. Asiantuntijana hankkeessa toimii Tarmo Toikkanen. Toinen jatkokausi kattaa vuodet 2014-2015.

 

Koulujen tekijänoikeudet kuntoon

Hankkeen viralliset verkko-osoitteet

Ajankohtaista

 • 28.8.2015: KOTEK-hanke järjestää syksyllä 2015 webinaarisarjan.
 • 20.11.2013: Tulossa webinaari:  Upphovsrätten - Handbok för lärare  28.11.2013 klo 15-16
 • 29.10.2013: KOTEK-hanke sai jatkorahoitusta. Maksuttomia tekijänoikeuskoulutuksia on siis tarjolla jälleen ensi vuoden puolella!
 • 22.8.2012: 12 webinaaritallennetta YouTubessa
 • 23.5.2012: Tiedustele maksuttoman KOTEK-koulutuksen saatavuutta omalle oppilaitoksellesi: bit.ly/kotek-tiedustelu
 • 16.1.2012: KOTEK-hanke on saanut jatkorahoitusta, joten toiminta jatkuu vuonna 2012.
 • 6.9.2011: Syksyn ensimmäisten KOTEK-webinaarien tallenteet löytyvät webinaarisivulta.
 • 5.8.2011: Webinaari-ilmoittautuminen on käynnistynyt osoitteessa http://bit.ly/KOTEK-ilmo.
 • 3.8.2011: Syksyn webinaariohjelma on julkaistu.
 • 11.4.2011: ITK-päivien tekijänoikeuspuheenvuoro veti salin täyteen (ja ylikin). Hämeenlinnan, Espoon ja Joensuun työpajat ovat kohta käsillä, joten niihin ilmoittautuminen on nyt ajankohtaista.
 • 23.2.2011: Helsinki, Pori, Jyväskylä ja Mikkeli ovat takanapäin. Joka päivän päätteeksi joukko hieman uupuneita mutta tyytyväisiä opettajia on lähtenyt sulattelemaan saamaansa oppia. Onneksi työpajasta jää käteen kirja, johon palaamalla asioita voi tarkistaa ja omaa ymmärrystään syventää.
 • 16.2.2011: Ensimmäiset työpajat on pidetty, mutta moni työpaja on vielä tulevaisuudessa. Ilmoittaudu maksuttomaan työpajaan.
 • 17.1.2011: Ilmoittautuminen työpajoihin on alkanut. Kaikkia työpajoja ei vielä ole sovittu, joten vasta noin puolet on ilmoittautumislomakkeella. Jos omaa paikkakuntaasi ei näy, seuraa vaikkapa Facebook-ryhmää tai Twitteriä tai tarkista tilanne muutaman päivän päästä.

 

 

Labels
 • None